Krämig auberginegratäng med två sorters ost
Ingredienser
4 portioner
Gratäng:
3 medelstora auberginer
250g riven mozzarella
1 pkt fetaost à 150 g
Tomatsås:
2 pkt krossade topmater à 500 g
0,5 dl tomatpuré
1 medelstor morot
1 dl röda linser
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 dl vatten
En rejäl skvätt svampfond
Timjan, rosmarin
Gör såhär
Sätt ugnen på 225 C. Dela auberginen i ca 1 cm tjocka skivor på längden. Strö salt på varje skiva och vänta tills det bildas vätska. Torka bort vätskan med hushållspapper. Lägg aubergineskivorna på en ugnsplåt och baka i ugnen ca 10-15 min eller tills auberginen har fått lite färg (utan att bli för mjuk). Gör under tiden tomatsåsen. Fräs lök och vitlök mjukt i olja. Skala och riv moroten grovt och tillsätt moroten till löken. Häll på tomatkross, tomatpuré och svampfond. Krydda med timjan och rosmarin. Addera 1 dl röda linser och 1 dl vatten. Låt tomatsåsen puttra under sporadisk omrörning tills linserna är hyfsat mjuka och tomatsåsen rätt tjock (mer som en röra än en sås). Smaka av med salt och svartpeppar. Bygg därefter gratängen. Lägg ett lager aubergineskivor i en ugnsfast form och toppa med hälften av tomatsåsen. Fördela hälften av mozzarellan över. Lägg därefter ett till lager aubergine-tomatsås-mozzarella. Avsluta med att smula över fetaosten. Kör i ugnen på 200 C i ca 30 min. Man kan behöva lägga folie på sista tio minuterna för att inte fetaosten ska ta för mycket färg. Servera med en god sallad!
Comments
Post a Comment