Falafelsallad med apelsin, jordnötter och tranbär


Ingredienser 
4 portioner

Falafel:
225 g torkade kikärtor 
1 gul lök 
2 stora vitlöksklyftor 
3 msk olivolja
Färsk persilja
1 msk bakpulver
1 msk lökpulver, 1 msk vitlökspulver, 2-3 msk spiskummin

Dressing:
1 msk honung
1 tsk tamarisoja 
1 tsk vitvinsvinäger 
Skal av 0,5 apelsin 
3 msk olivolja 

Sallad: 
Babyspenat 
0,5 litet vitkålshuvud 
2 stora sötpotatisar 
1 stor rödlök 
2 avokado 
2 apelsiner 
Saltade rostade jordnötter 
Torkade tranbär 

Gör såhär 
Börja med att lägga de torkade kikärtorna i blöt minst 10 timmar. Sätt ugnen på 225 C och börja sedan med kikärtorna. Skölj dem noga och mixa dem. Först kommer konsistensen att vara rätt smulig, men ge inte upp! Addera hackad lök, vitlöksklyftor, olja och persilja och mixa ännu mer. Smeten ska vara riktigt slät. Smaka därefter av med kryddor (snåla inte) och mängder med salt. Blanda i bakpulver och låt smeten vila i kylen en stund. Skär under tiden sötpotatis i halvmånar och lägg på en plåt. Krydda med salt, rostad vitlök och ringla över rapsolja. Kör i ugnen tills de är mjuka och har fått fin färg. Ta ut och låt svalna något. Riv skal av apelsin och blanda med övriga ingredienser till dressingen. Bena därefter ur filéer ur apelsinerna, skär rödlök i tunna halvmånar och strimla vitkålen fint. Skär upp avokadon. Hetta därefter upp en stekpanna med rapsolja, rulla små bollar av falafelsmeten och stek ett par minuter per sida på medeltemperatur. Lägg upp babyspenat på tallrikar och toppa med vitkål, rödlök, sötpotatis och avokado. Ringla over dressingen. Toppa därefter med falafel, apelsinklyftor, jordnötter och tranbär. Servera och njuuut!

Comments

Popular Posts